Sarp Akkaya Kimdir? Nerelidir? Yaşı Kaç? Hangi Dizilerde Oynadı?

Sarp Akkaya, 13 Mayıs 1980 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

Adı: Sarp Akkaya
Doğum Tarihi: 13 Mayıs 1980
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.83 m.
Kilosu:  85 kilo
Burcu: Boğa
Göz Rengi: Kahverengi
Annesi: Lerzan Sayhan
Eşi: Sinem Yalçınkaya
Kardeşleri: Kaya Akkaya, Esra Akkaya
Instagram: https://www.instagram.com/sarpakkaya

Ailesi: İstanbul Moda’da yaşayan memur bir baba ile ev hanımı bir annenin üç çocuğundan birisi. Ablası Esra Akkaya ve ikiz erkek kardeşi Kaya Akkaya’da kendisi gibi oyuncudur. Kardeşleriyle beraber 2010 yılında “AKKAdemi Tiyatro” adında bir eğitim kurumu ve tiyatro kurdu.

Çocukluk yılları: Ablası Esra Akkaya konservatuvara girdiğinde 7 yaşındaydı, ablasının dört yıllık eğitimi boyunca, her sabah onun okuluna gitti ve ikiz kardeşi Kaya ile oyun oynama işine tutkuyla bağlandı.” Babama, “Oyuncu olmak istiyorum” dediğimde “Ablana bak, ben ne diyeyim!” demişti. Ablam, konservatuvar mezunu bir oyuncu olmasına rağmen, ansiklopedi satıp harçlığını çıkarmaya çalışıyordu. Annem de, babam da köstek olmadı. Ama “Zor bir yol seçiyorsun yine de karar senin” dediler.”

Eğitim hayatı: 2001 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu.

Oyunculuğa ilk adım: 1995 yılında yönetmenliğini Kartal Tibet’in Sema Okay ile birlikte yaptığı “Bizim Aile” dizisinde oyunculuğa başladı. Bu dizide, Ergun Köknar, Jeyan Mahfi Tözüm, Mine Çayıroğlu, Kerim Afşar, Toprak Sergen, Devrim Nas, Kaya Akkaya, Civan Canova, Ferdi Akarnur, Zafer Önen, Bülent Şakrak ve Hakan Vanlı gibi oyuncularla birlikte oynamıştır.

Hangi proje ile parladı? 2007 yılında Kurtlar Vadisi Pusu adlı dizide canlandırdığı Servet karakteriyle tanındı. 2009 – 2010 yılları arasında yönetmenliğini Uluç Bayraktar’ın yaptığı “Ezel” adlı dizide Tevfik karakteriyle büyük çıkış yakaladı.

Kişilik özellikleri:  Samimi, yapmacıksız, doğal.

Kişisel gelişim: Kendini daha iyi tanımak için bir dönem terapiye gitti.

Düşünce yapısı: “İşimi büyük bir tutkuyla yapıyorum. Çünkü oyun oynamayı seviyorum. Artistlikle, oyun oynamayı birbirinden ayırıyorum. Benim derdim oyun oynamakla ilgili. Tıpkı çocuk gibi… İnsan çocukluktan itibaren oyun oynamayı sever ve oynar da. Oysa artistlik, öğrenilmiş bir şeyleri tekrar etmek. Samimi değil. Bense samimi olmaya çalışıyorum.”

Oyuncu olmaya nasıl karar verdi: “Ablamın arkadaş çevresi, kendisi kadar etkilemiştir beni. Devrim Nas, Yetkin Dikinciler ablamın sınıf arkadaşlarıydı. Ben Yetkin Ağabey’in bir anlamda elinde büyüdüm. İnsan onlarla oynaya oynaya, büyüye büyüye zaten başka bir şey yapmak istemiyor. Dolayısıyla oyunculuk çok düşünüp karar verdiğim bir meslek değil, düşünüp vazgeçmek istemediğim bir iş oldu. Bütün ailem destek oldu. Ablam bir dönem, harçlığını kazanmak için okurken bir firmada ansiklopedi satıyordu. Babam, “Ablana bak, sen böyle bir hayat istiyor musun?” dedi. Ben oyunculuğun zor taraflarını hiç görmedim, hep keyifli anlarına tanıklık ettim. Ablam olumsuzlukları hiç hissettirmezdi. Dolayısıyla hiç tereddüt etmedim.”

Sette nasıl birisi? “Oyunculukta birçok teknik kullanılır. Benim için bütün bu tekniklerin hepsinin varmaya çalıştığı yer samimi olmak! Benim tek derdim samimiyet! Mesela hiçbir zaman çok yakışıklı görünmeye çalışmadım çünkü başka bir şey gibi görünmeye çalışmak dünyanın en boş
şeyi olurdu. “

Mutluluk kaynağı: İkizinin olması

İlk sinema filmi: Serdar Akar/ Kurtlar Vadisi Irak (2006)

Aşk tanımı: “İlişkiyi yaşayan taraflar hiçbir şeyi biriktirmemeli ve birbirlerini oldukları gibi kabul etmeli. Yoksa çok seviyor olsan da ayrılmayı tercih edebiliyorsun. İlişkiye başlarken hayatına birini kabul ediyorsun ve onunla yaşamaya başlıyorsun. Eğer, ilişkinin içinde “Hayır, ben bu değilim” noktasına gelirsen, ne kadar seversen sev yürümüyor. Karşındakini değiştirmeye çalışacağına, onu olduğu gibi kabullenip, güzel yönlerine odaklanmalı bence insan! Böyle konuşuyorum ama ben de tam beceremiyorum bunu! Sonuçta vardığımız nokta şu; hepimiz kafamızda
birini canlandırıp ona âşık oluyoruz. Karşımızdaki kafamızdaki ile örtüşmeyince de sorunlar başlıyor. O yüzden aşkın tam bir tarifi yok bende!”

Hayata bakışı:  İlişkilerini samimi ve derin yaşamaya çalışıyor. “Kıymetli olan böylesi! Ama tabii ki derinlik karşıma çıkan insana göre değişiyor. Herkesin başka bir dünyası var ve doğal olarak hepimiz ilişkilerimizi farklı boyutlarda yaşıyoruz.”

İş hayatına bakışı: “Seyirci sizi ekranda görüp sevdiği için tanıdığını zannediyor. Her şey olumlu başlıyor, bu çok keyifli. Ama ben dizide izledikleri kişi değilim, başka biriyim. Bazen bunu anlatmakta güçlük çekiyorum. Bu da işin olumsuz tarafı. Ama olumlu yönleri daha fazla.”

Kariyer planı: Oynamak istediği çok uç bir karakter yok. “Hayal edebileceğim o kadar çok fazla şey var ki… Bugün bir rolü çok isterim, yarın aklıma başka bir şey gelir ve onu oynamayı arzu ederim. Zaten yapmak isteyeceğim işi sadece o rol belirlemiyor. İşin nasıl yazılacağı ve yönetileceği
de önemli. Kariyerim boyunca benim bir şey katabileceğim ve bana yenilikler katabilecek rolleri istiyorum.”

Hangi rol hayatının dönüm noktası oldu: ‘Tefo’ rolü. “Ezel, benim hayatım boyunca unutamayacağım bir iş oldu. Bana çok şey öğretti. ‘Tefo’nun bu kadar sevilmesinin altında ise tamamen samimiyet var.”

Gelecek Hayali: Hayatının sonuna kadar oyun oynamak.

Kaygıları:  “Dizi sektöründeki sirkülasyon; “Sadece iki bölüm izlediğimiz ve görünce hatırlamayacağımız çok yetenekli insanlar var. Onlara fırsat verilmeli. Ben artık bütün yapımcıların en büyük rolden en küçüğe herkesi seçmelerle işe almaları gerektiğini düşünüyorum.”

Rol modeli: Müşfik Kenter, Murat Karasu gibi ustalardan öğrendikleri ona çok şey kattı.

Doğa ile ilişkisi: Denizi çok seviyor deniz kenarında rahatlıyor ve kendisini mutlu hissediyor.

Kendisini yakışıklı buluyor mu? “Ben işini doğru yapan herkesin çok güzel ya da çok yakışıklı olduğunu düşünüyorum. Samimiyetimle, gerçekliğimle onları etkilediğim için insanlara yakışıklı geliyorum.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2018 – 2019- Söz- Dragan Ratkoviç
2017 – Paramparça – Damir
2016 – Evli ve Öfkeli – Murat
2015 – Racon- Recep Güldağ
2013/2014- Muhteşem Yüzyıl/ Atmaca
2012 – Şubat/ Rodos
2012-2013 – Suskunlar – Bilal-Sarı
2011- 2012- Mavi Kelebekler-Halil Latiç
2009-2011 – Ezel
2009 – Gece Gündüz- Temmuz (20.bölüm)
2008 – Sürgün Hayatlar-Sadettin
2007 – Şöhret Okulu
2007 – Ertelenmiş Hayatlar
2007 – Kurtlar Vadisi Pusu ( Bölüm 17-22) – Servet
2004 – Ah Be İstanbul
1995 – Bizim Aile- Kerim

SİNEMA FİLMLERİ

2019 – 7. Koğuştaki Mucize/ Müdür Nail
2018 – Kaybedenler Kulübü Yolda/ Alper
2018 – Görevimiz Tatil / Müteahhit Cevdet
2017 – Martıların Efendisi
2017 –  Kötü Çocuk / Vural Askaya
2017 – Love Time / Mehmet- Can
2015 – Eksik
2014 – Pek Yakında
2013 – Ölü yada Diri
2012 – El Yazısı /Volkan
2011 – Labirent /Bülent
2011 – Firar
2007 – Pazar Bir Ticaret Masalı / Faruk
2006 – Kurtlar Vadisi Irak/ Dante

TİYATRO OYUNLARI

2001 – Kaos – Stüdyo Drama Tiyatro Topluluğu
2002 – Devenin Hörgücü Yamuk Olur – Alchera Tiyatro Topluluğu
2004 – 6.Gün – Alchera Tiyatro Topluluğu
2009 – 2010 – Markalı Hava – Tiyatroadam
2008 – 2009 – Albay Kuş – Tiyatroadam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir